torsdag 10 juni 2010

New York, city that never sleeps...

Jaha, så var två efterlängtade semesterveckor redan slut. Vi lämnade Sverige mitt i försommarblomningen och begav oss till USA. Det blev två innehållsrika och glada veckor, fulla med intryck och information. Fast roligast av allt var att vi blev ombedda av våra barn att följa med när de reste. Vi tvingade oss inte på utan de bad oss verkligen, sådant värmer i varje fall mitt modershjärta!

Vi startade resan med tre nätter i New York. Vilken underbar facinerande stad det är! Trots att jag varit där flera gånger så tjusas jag forfarande av pulsen i staden. Så full av ljud, ljus, människor och fordon av de mest skiftande slag. Hela tiden en ljudmatta bakom som består av sirener från utryckningsfordon.
Stressade människor finns det gott om här, javisst, men också många hjälpsamma och trevliga, som verkligen vill visa "sin" stad från den allra bästa sidan. Visst låter det väl ändå trevligare med ett "ha en bra dag" som en avskedshälsning än en kortfattad nick, som vi vanligtvis serverar varandra vid avsked här, ibland följt av ett kort "hej"


Ground Zero

Förra gången jag var i New York stod de kända WTC tornen kvar, nu är det ett stort hål bakom dessa skyddande staket. Det kändes onekligen sorgligt att stå på denna plats där så många mist sina liv. Ett nytt torn planeras nu, helt intill skall en minnesplats ligga för att hedra offren för attentatet.


The Sphere


Denna skulptur kallad "The Sphere" hängde sedan 3 årtionden på World Trade Center Plaza. Skulpturen skadades kraftigt i samband med attacken på WTC men står idag en liten bit ifrån sin ursprungliga placering som ett tillfälligt minnesmonument över alla de som miste sina liv.


Empire State Building.

Jaja, finns inget mer att säga, jag höll mig på marken denna gången. Har varit uppe i både WTC ,när de fanns kvar, samt denna skyskrapa. Har ingen längtan upp dit igen. Föredrar att fota på marken...


Chrysler Building

Dock gick våra tre medresenärer upp i Empire state building, och det är jag tacksam för. Det blev några fina foton tagna, bland annat på den, i mitt tycke, vackraste byggnade av dem alla, Chrysler Building.

Nedre Manhattan

Längst söderut på Manhattan stod de två WTC tornen, och visst ser det lite tomt ut nu...Allra längt ut kan man genom värmediset skymta frihetsgudinnan och Ellis Island.


Mellersta Manhattan


Brooklyn Bridge


Detta måste väl ända vara en av de vackraste broarna som finns? Den börjades att byggas 1869 och var klar 24 maj 1883. Den har kostat ett flertal människor livet under tiden den byggades, många olyckor skedde också, bla skadades ägarens till byggfirmans son pga av en olycka i den dykarklocka som användes för att arbeta med brofundamenten.

Brooklyn Bridge blev 1977 inkluderad på en officiell lista över historiska platser som kallas "National Register of Historic Places" (Nationellt register över historiska platser). År 1983 fick bron även stämpeln "National Historic Engineering Landmark" (nationellt historiskt landmärke för ingenjörskonst).



Jag kom för första gången upp och fick traska en bit på denna långa hängbro, Tobias och jag knatade på för att komma så långt upp som vi hann för att få ta några foton. Det var en speciell känsla att äntligen få gå på denna bro...



Ankomsthallen på Ellis Island


På museet på Ellis Island kommer man nära inpå de tragedier som måste ha utspelats här för ca 100 år sedan. Förhoppningsfulla familjer som kom med allt de ägde i en enda koffert, och en hoper med ungar runt benen. Främmande land och främmande språk. Varje person undersöktes var för sig och fick sedan dommen: Stanna kvar eller skickas tillbaka. Om familjerna splittrades tog man ingen hänsyn till.

Vi såg flera svenska pass och andra resehandlingar i museemontrarna, mängder med kvarglömda koffertar och knyten som har varit någons tillhörigheter för längesedan. Det är en tankeväckande tur på Ellis Island.


Frihetsgudinnan


Den kända guldstyn på Rockerfeller plaza.


Familjen tittar storögd sig omkring på Times Square, det är midnatt men det märks inte på varken biltrafik eller folkmängd



Times Square

Tre nätter och två dagar var vi på Manhattan, det var varmt hela tiden, närmare 30 grader. Vi hann även med en musical på Broadway och det fick bli den musical som spelats där allra längst: Phantom of the Opera. Fortfarande lika pampig!
Vi hyrde efter dessa dagar bil och körde vidare upp mot Boston, Massachusetts.

Mer om detta längre fram.





4 kommentarer:

  1. När åker vi tillbaka? fint skrivet med =)

    SvaraRadera
  2. Förstår att ni har haft det fantastiskt.

    SvaraRadera
  3. Fina bilder och intressant läsning! Förstår att resan varit fantastisk! Kul att få ta lite del av den i ord och bild! Själv har jag aldrig varit i USA!
    Ha en trevlig helg!!

    SvaraRadera
  4. MaryAnne Raneklint11 juni 2010 kl. 19:59

    Tack för en fin resebeskrivning. Väntar med spänning på fortsättningen. Tiden hos Dennis, ska bli kul att höra om den.
    Kramar från MaryAnne

    SvaraRadera