måndag 15 mars 2010

St Patrick's Day

Jaha, handen på hjärtat, hur många vet vad St Patrick's day står för? Jag hade inte riktigt klart för mig vad det handlade om, inte mer än att det handlar om klöver, gröna kläder och hattar och ett hejdlöst festande...

Och den lille gröne gubben, vem är han?: Leprechaun (Lepricon på engelska)som inom irländsk folktro är små korta människor med gröna kläder och bor på Irland, i slutet av regnbågen vaktar de en kruka med guld! Fast han tycks inte ha direkt med 17 mars att göra, utan han vaktar tydligen regnbågen året runt.



Så St Patrick's day är Irlands nationaldag som firas tämligen rejält den 17 mars. Eftersom det finns irländare lite överallt på vår jord har firandet blivit mer eller mindre utbrett.
Man till och med roar sig med att färga Chicago river grön...(Här ligger normmännen i lä, deras 17 maj firas beskedligt i jämförelse med 17 mars)



St Patrick sjäv är Irlands helgon som enligt traditionen ska ha skrämt bort alla ormar från Irland. Det finns nämligen inga ormar där. (praktiskt!)
Det är väl därför denna man på bilden har en massa ormar ringlandes vid fötterna, han är förmodligen i färd med att förvisa dem!



Så här står det på www.provaguiden.se/sv/Artiklar/Artiklar/St-Patricks-Day/
om hur och varför man firar 17 mars:

Den 17 mars firar man St Patrick's Day världen över, denna dag är ett världsomspännande firande av irländsk kultur och historia. Firandet är till ära av St Patrick, irlands skyddshelgon som man tror dog den 17 mars år 461 e.kr. St Patrick's Day är en nationell helgdag i irland.

Under St Patricks Day så bär man enligt tradition Shamrocks, Shamrock är en trebladig växt som det sägs att St Patrick har användt som symbol för den heliga treenigheten. Barn bär orange, vita och gröna symboler och kvinnor har även gröna band i håret.

En stor del av firandet av St Patricks Day är St Patricks day parade. Dublin, irlands huvudstad har en enorm St Patrick's Day festival från den 15-19 mars. Under festivalen så äger parader, karnevaler, skattjakter, dans , teater och mycket mer rum.

I Nordamerka så äger parader ofta rum söndagen innan den 17 mars. Man smyckar gatornas gula linjer med grönt för att få en speciell känsla. I Chicago så färgar man Chicago-floden med ett speciellt grönt medel som bara varar några timmar. I Boston har det varit en St Patrick's Day sedan 1737 och i Montreal som är hem för Kanadas firande av St patricks day, har man haft en parad sen 1824.

Fakta om St Patrick St Patrick föddes 385 e.Kr. någonstans längs den brittiska västkusten, möjligen i den walesiska staden Banwen. Vid 16 års ålder tillfångatogs han och såldes som slav till en fårfarmare. Han flydde när han var 22 och tillbringade de följande 12 åren i ett kloster. I 30-års åldern återvände han till Irland som en kristen missionär. Han dog i Saul i 461 AD och är begravd på Downpatrick.



Jag träffar gärna en Lepricon som kan ge mig lite tips hur man kommer vidare till regnbågens slut...



3 kommentarer:

  1. Men, är det inte på St Patrick's day som murmeldjuret ska spå väder? Om murmeldjuret ser sin skugga så blir den rädd, sticker ner i sin håla igen och då blir det snö i sju veckor till!??? Jag tror att de säger det i Nalle Puh!

    SvaraRadera
  2. Jag tror du menar Groundhog Day, Annanann!
    Enligt Wikipedia:
    Varje år den 2 februari bedöms hur länge vintern kommer att vara. Därför drivs ett skogsmurmeldjur (en: groundhog) ur sitt bo. Om djuret ser sin skugga, förutsatt att det är klart och ljust väder, pågår vintern i ytterligare 6 veckor.
    Alltså är vintern snart slut, det är ju länge sen det var 2:februari!

    SvaraRadera
  3. Så trevligt o få lära sig lite om St Patrick!
    Trivs du på nya jobbet?
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera