onsdag 6 januari 2010

Betydelsen av en helg?

Idag är det trettondagen enligt almanackan.
Hur många vet varför vi firar trettondagen? Att det är en så kallad röd dag är nog de allra flesta medvetna om, eftersom det inte är en vanlig arbetsdag.

Men vad innebär trettondag jul, mer än att det är tretton dagar efter jul?
Man skulle ju kunna tänka sig att det var en helg som var instoppad i almanackan för att vänja av oss från ledigheter.
En sista chans att göra en attack mot eventuella julmatsrester och överblivet julgodis! Men riktigt så ligger det tydligen inte till...



Så här står det på: http://hogtider.wordpress.com/

”Egentligen är trettondagen eller trettondedag jul ett ganska tråkigt namn på 6 januari. På norska heter dagen Helligtrekongersdag liksom på danska. I många länder har dagen namn efter sitt grekiska ursprung – Epifania.
Från början var 6 januari den dag då Jesus födelse firades eller egentligen hans ”härlighets uppenbarelse genom dopet”, men västkyrkan flyttade senare firandet av Jesus födelsedag till 25 december. I östkyrkan firar man dock fortfarande 6 januari som Jesus födelsedag.
Sedan firandet av Jesus födelsedag flyttats till 25 december blev 6 januari istället den dag då västkyrkan firar de tre vise männens ankomst till Betlehem och det nyfödda Jesusbarnet.
Att trettondagen eller trettondedag jul fått ordningsnumret 13 beror på att juldagen räknats som förstedag jul (ett begrepp som aldrig slagit igenom i Sverige). Däremot talar man på andra språk om ”Julens tolv dagar” och då blir 6 januari just den trettonde dagen eller trettondagen.”




Jaha, där ser man, tack vare att man flyttade på en födelsedag som skedde för 2000 år sedan fick vi en röd dag ”över” i almanackan, eftersom man inte samtidigt flyttade på de tre vise männens ankomst.
Förresten är det inte alls säkert att de var just tre till antalet, att man nämner dem som 3 tror man ursprungligen beror på att antalet gåvor var 3 till antalet, myrra, rökelse och guld!

Om det i stället hade varit 6 vise män som kom för att hedra det nyfödda barnet, hade vi då istället haft 2 lediga dagar nu? 9 vise män, hade det gett 3 lediga dagar?

Nåja, det lönar ju inte mycket till att fundera över det nu, vi får vara glada att vi har en röd dag tretton dagar efter jul, så återgången till full arbetsvecka sker lite successivt.
Nästa långlediga helg är påsk som i år innefaller i början av april. Det är bara att börja vänta!

3 kommentarer:

  1. Njutnignsbilder av härligt tropiska växter....
    Man längtar ju inte mindre nu !
    Kul med informationen också!
    Linda

    SvaraRadera
  2. Vad kuuul att jag hittat till din blogg! Välkommen till bloggvärlden! / Irene

    SvaraRadera
  3. Bloggen är super snygg nu! :D Nu får du se till att blogga också när den är så nice! :D kram kram Tobias

    SvaraRadera