tisdag 5 januari 2010

Samma tema...

...det vill säga vinter och kyla gäller även idag. Även om en närbild kan bjuda på vackra iskristaller, så känns det lite i kallaste laget.



En kvarglömd golvljusstake som stod på altanen i sommras ser kylslagen ut, men bildar ett intressant blickfång när man går förbi på väg..



...upp till växthuset för att hämta lite tomater och annan frukt som väntar på att skördas...
Nej, riktigt så är det väl inte, det lär dröja länge än innan man kan hämta något ur det här kylskåpet! Fast det har en egen charm där det står nedisat och väntar på att dörren skall öppnas igen. Väntar på att jordsäckar ska släpas in, sticklingar och frösådder ska bäras ut och alla övervintrarna planteras om.



Innanför detta mystiska tält som är inhyst i uterummet, döljer sig övervintrarna i väntan på våren och värmen, och framförallt, ljuset! Inne i denna "kuvös" ligger tempen mellan 5 och 10 grader. Utanför "kuvösen", dvs i uterummet, ligger tempen just nu på ca 2-3 minusgrader, och själva utomhustempen är just nu - 11 Det gäller att elda för att hålla övervintrarna varma om fötterna... Uterummet är utmärkt att ta till som kylskåp nu i storhelgstider! Det inbjuder dock inte till någon längre tids filosoferande att vistas i uterummet så här års!



Då lämpar sig kanske den här miljön bättre för filosofering, här är inga minusgrader, det luktar gott av fuktig jord och av växter. Promblemet är bara det att man knappt får plats att stå här inne bland alla krukor som alla har mer eller mindre yviga invånare. Ska man vända sig om bör det ske med varsamhet, risken att man river ner en kruka eller fastnar i en gren, är överhängande...





Inne i kuvösen blandas alla möjliga olika nyanser av grönt, dessvärre kan man också hitta några olika nyanser av gult och brunt, men det får den slarviga ägaren ta på sig. Sköter man inte vattningen så blir det gröna lätt gult och övergår sedan i brunt, det är bara att konstatera...Men allt gult tyder faktiskt inte på vanskötsel, ibland hittar man några gula saker som tyder på motsatsen också, det är glädjande!



Innifrån huset ser man genom fönstret rätt in i "kuvösen" det ser väl inte så prydligt ut, men jag kan i varje fall hålla koll på när växterna är törstiga! Eller, i varje fall försöka hålla koll!

2 kommentarer:

  1. Wow va läcker ditt övervintringsrum ser ut!

    SvaraRadera
  2. Du har verkligen fått till det.... Så trevligt det kommer o bli o få följa livet i Tjuvkil... Därute hade jag en systerson som bodde med sin familj i några år....
    Ha´t himla gôrgôtt
    NinaVästerplana

    SvaraRadera