fredag 15 januari 2010

Kloster och kryddgårdar

Det är något speciellt med klosterruiner och dess tillhörande ört och kryddgårdar. Stillheten och och den rogivande atmosfären är påtåglig. Detta gäller i allra högsta grad klosterkyrkan och den tillhörande kryddgården i Varnhem.
Jag hade glädjen besöka Varnhem en stilla sensommardag, det var strax före stängningsdags så det var inte mycket besökare. Det var nästan så man kunde höra rösterna från de som gick på klostergångerna för flera hundra år sedan, mumlande böner på latin. Det var en mycket fridfull stämning som jag önskar att man kunde ta med sig lite av in i vår stressade nutid.




Så här står det om Varnhems klosterkyrka på www.vastsverige.com

Munkarna byggde upp en liten klosterstad och utgrävningar visar på ett avancerat vatten- och avloppssystem och förmodligen också kanaler för värme och ventilation. I slutet av 1200-talet var klosterkyrkan i Varnhem Sveriges största kyrkobyggnad och verksamheten blomstrade i flera århundraden. I samband med reformationen på 1500-talet upphörde klosterverksamheten och kyrkan lämnades också åt sitt öde. Magnus Gabriel de la Gardie lät restaurera kyrkan under 1600-talet och tack vare honom är kyrkan i gott skick idag. Själva klosterbyggnaderna fick däremot förfalla och inte förrän på 1920-talet började man gräva ut de gamla ruinerna. Klosterlivet finns väl dokumenterat och i museet vid kyrkan finns bl.a. en modell av den centrala klosteranläggningen och intressanta bilder och texter.
Varnhems vackra kyrka är gravplats för den Erikska kungaätten (1100-1200-tal) och här vilar också Stockholms grundare Birger Jarl, liksom kyrkans "räddare" Magnus Gabriel de la Gardie och hans maka Maria Eufrosyne.







Klosterkyrkan är väl värd ett beök även på insidan, dessvärre var inte fotografering möjlig av intriören.
Utanför kyrkan breder ruiner av klostergården och kryddgården ut sig. Kryddgården är inte så stor, men miljön gör att man gärna går runt och tittar på växtligheten och får sig en del aha upplevelser vad en del växter användes till...





3 kommentarer:

  1. Visst var det på hemvägenfrån Varnhem ni hälsade på då det vräkte ner så ni inte kunde kika på trädgården? Jag gillar stenhus och murar ihop med trädgårdar, jag har kollat lite dåligt på sådant här i Sverige. Klosterträdgårdar är ett fint tips, tack! Har du varit på Läcköslott och kollat på deras trädgård?

    SvaraRadera
  2. Visst är där vackert! Jag bor ju inte så där jättelångt ifran stället. Om man fortsätter en bit upp på vägen kommer man till Skaraborgs bästa handelsträdgård. Mycket väl värd ett besök!
    Ha det gott!
    Christer.

    SvaraRadera
  3. SÅ fantastiskt vackert! Skulle nog ta sig en tur dit.
    Där fick man nog mycket insperation av att gå runt!
    Linda

    SvaraRadera